Jomafel, bakker en restaurant met een heel eigen visie

Jomafel, bakker en restaurant met een heel eigen visie

Het zal je niet ontgaan zijn dat wij levensgenieters zijn en van lekker eten en drinken houden.
Wat dat betreft zijn we hier in Portugal helemaal op de juiste plaats.

Portugal heeft een heel eenvoudige keuken, vol heerlijke verse ingrediënten. Niks pakjes, zakjes en kant-en-klare troep. Per streek is er veel verschil in gerechten, maar alles is gebaseerd op eenvoud, verse ingrediënten en goede kwaliteit.

Veel vlees en vis van de gril met heerlijke verse gemengde sla, veel rijst in allerlei variaties en heerlijke maaltijd salades.

Maar ook zalige ovenschotels, brood en ja…. niet gezond maar wel heel lekker, toetjes en taartjes. (1 keer per week moet toch kunnen)

Alleen over het eten en drinken zou ik inmiddels al een boek kunnen schrijven. Lokale restaurants zijn een feest en belevenis op zich. Maar één zaak springt er helemaal uit.

Jomafel

Als ondernemer ben ik altijd geïnteresseerd in de visie van ondernemers en de logistiek in hun bedrijf.

De eerste keer dat ik bij Jomafel binnen kwam wilde ik snel iets eten tussen wat afspraken door.
Jomafel is een bakker, maar ook een restaurant.

Er worden heel veel verschillende soorten brood en broodjes gebakken en daarnaast ook veel zoete en hartige broodjes, taartjes en gebakjes. Een feest voor het oog. Zo hebben ze heerlijke vijgen-noten broodjes op dinsdag en donderdag.

Maar wat me vooral opviel waren de medewerkers, de sfeer en strakke organisatie en dat alles volledig geautomatiseerd.

Brood en koek: geautomatiseerd met visie

Vrouwen zijn belangrijk

In dit familiebedrijf zijn vrouwen belangrijk en is de visie dat vrouwen belangrijk voor de wereld zijn. Er is een grote wand gereserveerd voor foto’s van bekende vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld.

In de verkoop en bediening allemaal vrouwen, jong en minder jong, maar allemaal tot in de puntjes verzorgd met vrolijke, lachende gezichten.

Vrouwen en visie

Combineer maar raak

Achter de bar lijsten met de dagschotels van die dag (altijd een ovenschotel, salade en een gegrild gerecht minimaal) Maar daarnaast is er een ruime keuze uit diverse gegrilde vis en vlees mogelijkheden, naar keuze te combineren met frites, witte of tomaten rijst, gemengde salade en diverse soorten warme groentes. (Altijd een excuus om bij Jomafel te gaan eten: gegrild vlees, sla en warme groente passen goed in mijn eetpatroon)

Ook is er een enorm scherm waarbij je een kijkje hebt op de gril en jij je stukje vlees bereid ziet worden. De specialiteit hier zijn de ovenschotels, gesloten met brooddeeg en 3 uur rustig gegaard in de oven. Bacalhau, inktvis, varkensvlees, rundvlees, kalkoen, kip, alles komt voorbij.

Eten in Portugal

Automatisering

Je bestelling wordt in de computer ingevoerd en er wordt een bordje geprogrammeerd. Je rekent af en het geld gaat in een automaat, wisselgeld rolt er uit en dan zoek je een tafeltje waar je wilt zitten. Drinken neem je vast mee, je eten wordt gebracht aan tafel.

Aan de hand van de automatisering ziet de bediening naar welk tafeltje ze moeten lopen. Na het eten loop je met je bonnetje naar de bar om je koffie op te halen.

Bedrijf met visie

Ook op de broodafdeling gaat je geld in een automaat bij het afrekenen. Munten links en briefjes rechts, bedrag dat je terugkrijgt komt op het scherm en je wisselgeld rolt er uit.
Er is er hier slechts één die over het geld gaat.

Ik heb hier nog nergens een bedrijf gezien waar alles zo gestroomlijnd loopt en zo strak georganiseerd is.

Herkenning en contact

Inmiddels hebben we diverse contacten gelegd met verschillende medewerkers en converseren we in het Portugees, aangevuld met Engels waar nodig in uiterste noodzaak. De dames weten inmiddels dat ik Portugees wil spreken en leggen nu uit in het Portugees.

Ze zwaaien vanachter de bar als we binnenkomen en ik heb hun vertrouwen gekregen. De vragen beginnen te komen: waar wonen jullie, wat voor werk doen jullie…. En daar gaan we het later over hebben.

Mijn Portugees maakt sneller vorderingen nu ik gedwongen ben in het Portugees te converseren. Veel mensen hier spreken trouwens nog geen Engels dus je wordt vanzelf gedwongen te leren.

Iedere dag iets leren houd je jong

Iedere dag is er weer een nieuwe les, iedere dag leer ik iets bij.
Een mens is nooit te oud om te leren, dat is ook zo in mijn werk.

Netwerkmarketing is vooral persoonlijke ontwikkeling, nieuwe vaardigheden leren, met een open blik kijken en waarnemen, niet oordelen en vooral luisteren.

Dat maakt mijn vak ook zo boeiend, er is niets interessanter dan mensen!

Maak er een fijne week van!

Marie-Jose

P.S.1 Meer lezen uit ‘Dagboek van een passief inkomen’? Je kunt het hier lezen.

P.S.2 Ook een passief inkomen opbouwen? Laten we online koffie drinken!

Over de schrijver
Marie-Jose: steeds meer mensen, groot en klein, hebben last van fysieke, emotionele of mentale problemen. Met behulp van energetische transformatie vanuit de oorsprong, het ontstaansmoment, ervaar je een enorme verbetering. Ervaar jij een negatieve rode draad in je leven of kamp je met pijnen en frustraties? Ervaar (gratis) de kracht van Energetische Transformatie en ga voor je beste leven.
Egbert van Weely
Door

Egbert van Weely

op 24 Aug 2018

Zo zou het in Nederland ook kunnen, dank voor het delen

Miranda
Door

Miranda

op 24 Aug 2018

om familiäre redenen zit een verhuizing er niet in, maar een bezoek zal ik zeker eens in mijn achterhoofd houden. Er zal best een gelegenheid komen :-)

Reactie plaatsen