24 uur economie

In Nederland gaat het regelmatig over de 24 uur economie, ook in verband met openingstijden van winkels en dergelijke. Ophef over opening op zondag of meer uren open per dag.

Het valt mij hier in Portugal op dat het hier heel anders geregeld is. Supermarkten zijn 7 dagen per week open, van de ochtend tot en met de avond.

Ook andere winkels zijn veel langer open dan in Nederland. En, anders dan in Spanje, is er hier geen siësta.

Vers brood om 5.30 uur

Zo is hier vlakbij een bakker annex restaurant 6 dagen per week open. Om 5.30 uur openen de deuren voor de eerste vroege vogels die komen ontbijten. Pas om 21.00 uur gaan de deuren op slot.

Ook ’s avonds om 20.00 uur is er nog vers brood en worden de bakplaten met pastéis de nata (Portugese custard gebakjes) nog vers uit de oven gehaald en komen mensen nog massaal binnen om te kopen.

Infrastructuur

Portugal is een land met een infrastructuur van hoge kwaliteit. Er is veel Europees geld naar de opbouw van de infrastructuur gegaan en dat komt het land ten goede.

Er is een goed netwerk van snelwegen en nationale wegen maar ook is er veel geld besteed aan de opbouw van een goede bereikbaarheid qua internet.

In 100% van de steden is 4G beschikbaar en inmiddels in 80% van de buitengebieden ook.

Online werken vanuit Portugal

Online werken is hier heel goed mogelijk. In rap tempo worden zendmasten bijgeplaatst.

Werken en werken

Portugezen zijn een volk van handen uit de mouwen steken en niet zeuren en zaniken.
Zo komt onze huishoudelijke hulp iedere zaterdagmiddag poetsen, van 14.00 uur tot 18.00 uur, de enige optie die ze nog had, de rest van de week zit ze al vol poetsadressen.

Een vrouw met man en 2 kinderen waarvan 1 op de lagere school en 1 op het middelbaar.
Als zij geweest is, is de witte tornado door het huis geraast en is alles brand en brand schoon.
Pet af voor deze Portugese dame! Ik ben erg blij met haar!

Tuinman, tuin aanlegger, machine reparateur en nog veel meer

Neem onze tuinman. Hij zou vrijdag het gras komen maaien, maar liet weten dat het niet ging lukken. Is zondag ochtend 10.00 uur oké? Om 9.45 uur ging de bel en stond tuinman voor de poort met auto met aanhanger. 1 maaimachine, 1 kantenknipper en 1 bladblazer. Verder een grote afbalbak en wat schoffels.

Alles zo oud dat je zou denken dat alles in elkaar stort. Maar niks van dat alles. Tuinman gaat op handen en knieën eerst het onkruid uit het gras verwijderen, vervolgens maaien, kanten bijwerken en alles opruimen. De terrassen worden schoon geblazen en na 4 uur hard werken zien zowel ons gazon als ons terras er weer picobello uit.

7 Dagen per week werken in plaats van een passief inkomen

Nieuwsgierig en geïnteresseerd als wij zijn maken we een praatje. Hij vertelt dat hij als zelfstandige werkt, 7 dagen per week, 10 uur per dag. De enige manier om zijn hoofd boven water te houden.
Soms neemt hij op woensdagmiddag een paar uurtjes vrij, dat is alles.

Zijn vrouw poetst huizen, dus als we nog iemand nodig hebben? En, oh ja, zijn broer heeft een restaurant, hij schrijft het wel even op zijn visitekaartje op de achterkant. “Echt eens daar gaan eten hè?”

Hij gaat naar zijn volgende werkadres met de woorden: “als er iets is waarmee ik jullie kan helpen, bel me op hoor”.

Wat een verschil met Nederland.

Tegenstellingen

De exportmarkt in Portugal is van 30% gestegen naar 40% van het Portugese bruto binnenlandse product. De verwachting is een verdere stijging naar zelfs 50%. Export artikelen zijn onder andere: kleding en textiel, wijn, visconserven, kurk, hout en papier.

Maar het zijn slechts een handjevol bedrijven die kunnen meedraaien op de wereld markt. Er is een schaalprobleem. Portugal telt heel veel kleine ondernemingen die absoluut niet mee kunnen op termijn. Hier is nog veel werk aan de winkel.

De enkele grote bedrijven die er zijn, ontwikkelen zich zeer snel en veroveren zich een goede plek op de exportmarkt.

De ontwikkelingen gaan hier in een zeer hoog tempo.  Citaat Express Business: Het voorbije jaar kon Portugal een economische groei met 2,6 procent melden. Tegelijkertijd kon worden gemeld dat de werkloosheid is teruggevallen tot 7,8 procent. Dat is het laagste cijfer in dertien jaar. De openbare schuld is bovendien gekrompen tot het laagste niveau in veertig jaar.

Met aandacht volgen we de ontwikkelingen in dit mooie en fijne land. We hebben de mazzel hier te mogen wonen en dat te combineren met wonen in Nederland. Had je me dat een paar jaar geleden voorspeld dan zou ik je ongeloofwaardig hebben gevonden en zou ik gezegd hebben: “Droom maar lekker verder.”

En zie nu, anno 2018, wonen en werken wij vanuit zowel Portugal als Nederland, mijn droom kwam uit. En dat alles dank zij het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment. Keuzes durven maken en springen in het diepe.

Iemand zei laatst tegen me dat je beter in het diepe kunt springen dan in het ondiepe, dat levert grotere kans op een blessure op. Tja, als je het zo bekijkt! Wij hebben de sprong gewaagd en uit ervaring van nu kan ik maar 1 ding zeggen: Pak je kans en spring! Je krijgt er zoveel voor terug!

Meer lezen over onze Portugese belevenissen kun je HIER.

Heb je ook zin in een passief inkomen? Laten we online koffie drinken. 

Over de schrijver
Marie-Jose: steeds meer mensen, groot en klein, hebben last van fysieke, emotionele of mentale problemen. Met behulp van energetische transformatie vanuit de oorsprong, het ontstaansmoment, ervaar je een enorme verbetering. Ervaar jij een negatieve rode draad in je leven of kamp je met pijnen en frustraties? Ervaar (gratis) de kracht van Energetische Transformatie en ga voor je beste leven.
Miranda
Door

Miranda

op 17 Aug 2018

Hallo Marie-Jose, bedankt voor je bericht. Bij het lezen kwam echter wel de vraag bij me op: wat zou er gebeuren, als je huishoudelijke hulp en de tuinman ook een passief inkomen zouden hebben? Zoden ze dan deze baantjes nog hebben aangenomen? Voor degene die het heeft, is een passief inkomen natuurlijk heel fijn, maar ik denk, dat als iedereen dat heeft, de huishoudelijke hulpen en tuinmannen zoals jij ze beschrijft, erg schaars gaan worden.

Marie-Jose Maltha
Door

Marie-Jose Maltha

op 17 Aug 2018

Hallo Miranda, Of ze die "baantjes", (ik vind dat wat minderwaardig klinken voor mensen met een eigen bedrijf die hard werken) nog zouden houden als zij een passief inkomen zouden hebben weet ik natuurlijk niet. Statistisch is bewezen dat mensen hun werk vrijwel altijd blijven doen, alleen in dit geval waarschijnlijk minder dagen en uren. Je begrijpt dat ik ze laat kennis maken met het passief inkomen, de beslissing die zij nemen is aan hun. Ik wens iedereen een even fijn leven toe, als ik zelf heb!

ingrid
Door

ingrid

op 17 Aug 2018

ja die vraag kwam ook bij mij op ik zou ze ook een account van gti schenken zodat ze ook een een dag vrij kunnen hebben en hun gezin beter kunnen onderhouden ..of iets voor het dorp doen

Marie-Jose Maltha
Door

Marie-Jose Maltha

op 17 Aug 2018

Hallo Ingrid, makkelijk geredeneerd, ik kan zien dat je niets van de Portugese levensstijl weet. Hier kunnen mensen hun gezin uitstekend onderhouden en hebben naast werk nog tijd voor familie, vrienden en feesten. Zoals ik ook aan Miranda antwoordde: natuurlijk laat ik de mensen hier zien hoe een passief inkomen zou kunnen zijn. De beslissing is uiteindelijk aan henzelf.

Gerrie
Door

Gerrie

op 17 Aug 2018

Natuurlijk gunnen wij de tuinmannen, de poetshulpen en andere hardwerkende mensen ook een passief inkomen. Ik zou er niet aan moeten denken 7 dagen per week 10 uur per dag te moeten werken. Meer balans in je leven komt iedereen ten goede.

Marie-Jose Maltha
Door

Marie-Jose Maltha

op 17 Aug 2018

Hallo Gerrie,Ik ben het helemaal met je eens. We gunnen dit passief inkomen iedereen!

Miranda
Door

Miranda

op 20 Aug 2018

Hallo Marie-Jose, dat je ook alle anderen een fijn leven wenst, daaraan twijfelde ik natuurlijk niet. En "baantje" betekent voor mij ook niet, dat het geen hard werk is, voor mij betekende het enkel, dat het hier om werk voor enkele uren gaat. Helaas hebben deze mensen blijkbaar zo veel "baantjes" nodig, dat het voor ons bijna niet voorstelbaar is. Heel verdrietig, dat ze alleen zo het hoofd boven water kunnen houden, en hopenlijk zien ze nog een kans, ook voor zich passief inkomen te genereren. Want alleen hun beslissing, KAN daarvoor evtl. niet voldoende zijn. Je antwoord aan Ingrid, "Hier kunnen mensen hun gezin uitstekend onderhouden en hebben naast werk nog tijd voor familie, vrienden en feesten. " voelt voor mij in tegenspraak met de tekst in je blog: "7 dagen per week, 10 uur per dag. De enige manier om zijn hoofd boven water te houden." IK zou niet het gevoel hebben, er nog voldoende voor mijn familie te kunnen zijn, als ik zo veel uren zou werken.

Marie-Jose Maltha
Door

Marie-Jose Maltha

op 20 Aug 2018

Hoi Miranda, om dit te begrijpen dien je je te verdiepen in de bevolking. Je redeneert vanuit je Nederlandse gewoontes, vanuit je eigen perspectief. Dat perspectief gaat hier niet op. De bevolking in de regio waar wij wonen is heel ontspannen, tevreden en relaxed. Geen ontevredenheid over hard werken of veel uren. Jij mag dat verdrietig vinden, maar dat vinden ze hier zeker niet. Om hier aan de slag te gaan met het passief inkomen zul je je eerst de cultuur moeten eigen maken en je uitleg aanpassen aan de bevolking. Je kunt niet zomaar jouw perspectief hier projecteren, dat zou ronduit beledigend zijn.

Reactie plaatsen